מכשיר מלח - (כלורינטור)

מכשיר מלח - (כלורינטור) מכשיר חיטוי לבריכה, שמותקן על קו הצנרת החוזר לבריכה או מונח כמערכת נפרדת בתוך הבריכה. חוסך את הצורך בשינוע ואחזקה של חומרים מסוכנים, המכשיר שמכיל בתוכו תא מלח ואלקטרודה, בתהליך שנקרא אלקטרוליזה בעזרת מתח נמוך מפרק המכשיר מלח בריכוז נמוך המהול במי-בריכה (משליכים שק מלח לבריכה, כ-50 ש"ח לשק) לכלור פעיל, טבעי שמשמיד את המזיקים במי-הבריכה. רוב המכשירים הינם חכמים ויודעים לאמוד את מידת החומציות ולווסת את כמויות ייצור הכלור. עלות המכשיר נעה בין 4,500 ל 6,000 ש"ח, כשבן 3-7 שנים יש צורך להחליף אלקטרודה כ- 2,000 ש"ח. חסרונותיו הם, שבמידה והמכשיר אינו תואם לנפח המים בבריכה יוצר עומס שעלול להוביל לתקלות, כמו גם בבריכות מתועשות שכוללות לוחות מתכת, יש צורך להיזהר מהיווצרות מקורוזיה

מלח משמש בדרך כלל בבריכות כמרכיב עיקרי לייצור כלור בתהליך הנקרא אלקטרוליזה. במקום להוסיף תרכובות כלור מסורתיות ישירות לבריכה, מחוללי כלור מלח או כלורי מים מלוחים משתמשים באלקטרוליזה כדי להמיר מלח לגז כלור, שלאחר מכן מתמוסס במי הבריכה ופועל כחומר חיטוי.

ככה זה עובד:

מלח מתווסף למי הבריכה, בדרך כלל בריכוז של 2,500 עד 4,000 חלקים למיליון (ppm). מלח זה אינו זהה למלח שולחן; זה בדרך כלל סוג מסוים של מלח המכונה מלח בדרגת בריכה או מלח אידוי.

מי הבריכה המכילים את המלח זורמים דרך מחולל כלור מלח, המכיל תא עם לוחות מתכת טעונים חשמלית. המתכת הנפוצה ביותר בשימוש היא טיטניום.

כשהמים עוברים בתא, זרם חשמלי מופעל על לוחות המתכת, מה שגורם להתרחשות אלקטרוליזה. תהליך זה מפרק את המלח (נתרן כלורי) ליונים המרכיבים אותו: נתרן וכלור.

הכלור המופק באמצעות אלקטרוליזה מגיב מיד עם מים ויוצר חומצה היפוכלורית ויוני היפוכלוריט. תרכובות אלו פועלות כחומר חיטוי רב עוצמה, הורגת חיידקים, אצות ומיקרואורגניזמים אחרים הנמצאים בבריכה.

הכלור בסופו של דבר חוזר למלח, ומשלים את המחזור. המשמעות היא שהמלח ממוחזר ללא הרף ורק כמויות קטנות אובדות עקב התזה החוצה, שטיפה לאחור או דילול ממי גשמים.

שימוש במערכות הכלרה של מים מלוחים מציע מספר יתרונות:

  • תלות מופחתת על כלור מסורתי: לבריכות מי מלח יש רמות כלור נמוכות יותר בהשוואה לבריכות עם כלור מסורתי. זה יכול לגרום להפחתת ריח הכלור, גירוי בעיניים ויובש בעור.
  • ייצור כלור קבוע: מחולל כלור מלח מייצר כלור ברציפות כל עוד המערכת פועלת, ומספק רמה עקבית של תברואה.

 

ראוי לציין שבעוד בריכות מי מלח משתמשות בשיטה אחרת לייצור כלור, הן עדיין דורשות ניטור קבוע של פרמטרים כימיים של מים כגון pH, בסיסיות ורמות מייצב (חומצה ציאנורית). בנוסף, יש צורך בבדיקות תקופתיות ותחזוקה של מחולל כלור מלח כדי להבטיח תפקוד תקין.

חזור ליומן רשת